Sveti Ilija

Велики покладиПрочка

Ден во православното христијанство на меѓусебно

Повеќе…

За искушенијата и навредите


Ако ѓаволот не може од внатре да те заведе, почнува да те мачи надворешно – преку луѓето кои му се потчинети. Затоа биди подготвен за ова страдање и очекувај ги непријатностите да ти дојдат на гости. Еднаш ти се приближуваат пофалби, потоа укори, клевети и тешкотии од секаков вид.

Повеќе…

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

Празнувањето на најголемиот празник кај православните христијани – Велигден

Повеќе…

Црквата Христова ( I дел )

На самиот почеток ќе разјасниме некои поими: што е Црква, зошто е таа Една, Света, Соборна и Апостолска, кои се нејзините членови, кој раководи со

Повеќе…

Собирски текст (2015)

Љубете се еден со друг и ќе ја видите милоста Господова,не поучува Светиот Силуан Атонски.

Повеќе…

Прашања и одговори во врска со постот

Се наоѓаме во период на Воскресенскиот пост, а по тој повод верните имаат доста неразјаснети проблематики околу и за постот,

Повеќе…

За прославувањето на семејните светии !

Првохристијанската вера ни е од Бога дадена до нас и од Светите апостоли предадена, да го

Повеќе…

Стари чевли

Некој млад студент тргнал на прошетка со својот професор. Додека шетале и разговарале, на спротивната страна од патот здогледале еден пар стари

Повеќе…

„Вистински Пост“

Многумина од нас не го разбираме вистинското значене на постот.
Затоа наидовме за потребно да дадеме дополнуване на досегашните ваши знаења.

Повеќе…

Црквата Христова II Дел

Црквата Христова, има свој почеток од моментот кога ја основал Господ Исус Христос; Членови на Црквата се сите луѓе кои се обединети со иста вера и

Повеќе…

Повеќе артикли…

1775 Bris­tol Road West
Mis­sis­sauga Ontario L5M 2Y5 Canada

1 (905) 82180550

moc@​st-​ilija.​ca

Дома