Sveti Ilija

Индекс на артикл

Темјанот кој се користи ја претставува нашата молитва која треба да дојде од чисто срце кон Господа, да биде убава и слатка, како пријатен и сладок мирис.

Важно е да се нагласи дека сето ова треба да биде достапно и подготвено пред славата .

Во вечерните часови, во пресрет на славата, сите членови на семејството , предводена од страна на домаќинот ‚треба да се помолат на Бога ( Трисвето,Оче наш,) и се пее химна на светецот чија слава прославуваме.

На денот на славата целото семејство, мора да одат в црква на Божествена Литургија. Од големо значење е дека сите членови на домаќинството треба да бидат приготвени за света Причест (со претходна најава до свештеникот ). Литургија е најдобра ментална и корисна подготовка за славата.

Што друго треба да знаете за Славата

Ако постојат материјални можности може, (но не и задолжително), се подготвува ручек за роднините , пријателите и соседите, со нивните семејства. Мора секогаш да си спомнувате за умереноста, бидејќи ние сме христијани. За посните слави како Свети Никола и др. секогаш е подготвена посно трпеза, бидејќи тие секогаш паѓаат за време на големите пости. За останатите слави , кои не спаѓаат во ниту една од четирите главни пости , посна трпеза се служи само доколку славата падне во среда или (без оглед на денот на славата), — дотолку повеќе, секој православен христијанин треба да пости во среда (за предавството на Јуда), и петок (поради распнувањето на Христос на крстот) .

Меѓутоа, ако не постои финансиски ресурси за да се подготви еден банкет ручек не смее да се заборави и самата слава , да се изврши обредот и да се принесат молитви кон Бога за напредок и среќа на сите души во куќата тој ден, што го слави својот патрон.

Славата треба да се слави секогаш, без разлика под какви околности сме — во среќа или несреќа , во радост и во тага, само да се направи разлика важно од неважно — за поделба на одбележувањето на празникот на светите од обичниот ручек, заедничка слава на радост. Додека за славска трпеза може да се подготви оној кој има, да се весели оној кој не е во жалост, а пак за свеќа за празничен леб и малку црвено вино и малку темјан треба да се погрижи секој во текот на годината и преку молитвено сеќавање да се оддолжи кон своите светии .

Православните христијани никогаш не треба да ја занемарат својата слава. Православната вера се одржа низ векови и се зачува, та затоа и ние треба да си ја задржиме својата вера, не како навика , туку како свесно убедување.

1775 Bris­tol Road West
Mis­sis­sauga Ontario L5M 2Y5 Canada

1 (905) 82180550

moc@​st-​ilija.​ca