Sveti Ilija

Индекс на артикл

Црквата Христова II Дел

Црквата Христова, има свој почеток од моментот кога ја основал Господ Исус Христос; Членови на Црквата се сите луѓе кои се обединети со иста вера и

надеж, обврзани со истиот закон на љубовта Божја, осветени со исти свети тајни, и управувани од страна на легитимно избранаи епископи и свештеници (апостолското преемство).

Во Црквата се обединети и Небото и Земјата. Ова значи дека нејзините членови се сите вистински верници од сите времиња и просторот, и живите и упокоените. И бидејќи починатите не се умрени, но се живи, бидејќи: „Бог не е Бог на мртвите, туку на живите, зашто во Него се сите живи“ (. Лука 20:38), комуникацијата меѓу сите членови никогаш не е прекината, и никогаш не е запрена. Видливата (Земска) и невидливата (Небеска) Црква, се поврзани меѓусебно со заедницата на светиите, која се состои од молитви и милосрдни дела на живите членови, а за упокоените, од една страна, и на молитвите и грижата на покојните за живите , од друга страна. Тоа е таа, Црква, која Бог ја создал. Божјата Мајка , Богородица, (Лк 1.43,28,4849;. 11:27), ангелите, и сите Божји угодници — апостоли, пророци, светители, маченици, кон кои ние се обраќаме со молитви — сите тие се молат за нас, се застапуваат пред нашата глава, Кој е Христос Господ , ни подаваат рака на помош во нашите невољи, не тешат во страданијата (Откровение 5,813; 8,34). Христос е единствениот Застапник и Посредник, бидејќи Тој самиот се принесува на жртва за спасение на луѓето. Таква жртва никој друг досега ниту принел, ниту ќе принесе. Ние, кога кога се обраќаме кон небесните членови на Црквата, барајќи од нив да ни се помогне, ние само просиме тие да принесат молитви за нас пред великиот и единствен Застапник , Христос. Зарем молитвите едни за други можат да бидат навреда кон Христа? Тогаш зошто апостолот вели: „Молете се еден за друг.“ Значи, искрена и усрдна молитва на праведникот е многу моќна (Јак. 5:16). Ако ние, грешниците на земјата (1 Јн. 1.8; Рим 5:12), со нашите молитви, можеме да им помогнеме на оние за кои се молиме (застапуваме), тогаш, колку е помоќна молитвата на небесните праведници, кои живеат во небесната црква! Ние за помош се обраќаме кон светителите и тие се молат за нас, бидејќи ние сме членови на едно исто тело Христово, односно, Црква. Членовите на телото треба да си помогаат еден на друг. Да се потсетиме на зборовите: „И ако страда некој дел (во големото Тело — Црквата Христова), со него страдаат сите членови, ако и еден член се прослави со него се радуваат сите и го слават (1 Кор 12:26). Се радуваат и слават душите на праведниците на небесата, кои имаат постигнато совршенство, се радуваме и славиме и ние со нив, бидејќи -. ако слави еден член, со него, сите членови се радуваат “ Сите секташи во еден глас викаат: тоа е невозможно, тоа не е точно. Не постои никаква небесна Црква, ниту пак некакви светители кои се таму и за нас се молат; ниту, пак, душата е бесмртна и разделлива од телото. Тоа е мит и директно потсмевање на учењето Христово, и Словото Божјо! Покрај тоа што фанатично повторуваат: “ тоа е лага, тоа е лага “, тие не ни нудат никаков конкретен аргумент за своето тврдење — затоа што не го имаат. Светото писмо, на кое толку гордо се повикуваат, самото ги демантира. Затоа, ние мораме да им го повториме прашањето на светите апостоли: „Дали го разбирате она што го читате? : (Д. Ап. 08:30.),“ бидејќи св. ап. Петар опоменува: “ постојат некои места кои се тешки за разбирање, што неучените и неутврдените ги изопачуват, како и другите Писма, за своја погибел”. (2 Пт. 3:16). Да, душата е бесмртна, и го надживува телото – нешто кое подоцна ќе го поткрепиме со докази. Дека светиите се молат за нас, тоа веќе говидовме (Откровение 8,34, 5,813). Што се однесува за небесната Црква — дека таа постои, Св. Писмото е јасно и експлицитно (Евр 12,1824;.. Ефес 1,310); За тоа говори пророкот Езекил кога Бог го вознел на небесниот Ерусалим: „… а потоа ме одведе во Црквата“ (Езек. 41.1.); Бог му заповедал на светиот ап. Јован да го измери небесниот храм Божји , и оние што во него се поклонуваат (Откр. 11,1.); Самите Свети ангели и маченици живеат во него и се молат за нас (Откр. 8,34; 14,1518; 16:17). Постоењето на небесната Црква ја потврдува прастарото и вековно искуство на земската Црква , како и личниот опит на скоро речиси сите светии кои Црквата ги внедрила и ги сврстила како најголеми православни отци (свети Василиј Велики, свети Јован Златоуст, свети Јован Дамаскин, свети Атанасиј Велики, свети . Серафим Саровски, свети Григориј Богослов, свети Григориј Ниски, свети Јован Лествичник, свети Антониј Велики и секој друг) — Имајте на ум дека некои од овие светители секташите често ги цитираат (нормално само кога тоа им одговара -. Како на пример адвентистите)

1775 Bris­tol Road West
Mis­sis­sauga Ontario L5M 2Y5 Canada

1 (905) 82180550

moc@​st-​ilija.​ca

Дома Ризница Црквата Христова II Дел