Sveti Ilija

Црквата Христова ( I дел )

На самиот почеток ќе разјасниме некои поими: што е Црква, зошто е таа Една, Света, Соборна и Апостолска, кои се нејзините членови, кој раководи со

Повеќе…

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

Празнувањето на најголемиот празник кај православните христијани – Велигден

Повеќе…

Прашања и одговори во врска со постот

Се наоѓаме во период на Воскресенскиот пост, а по тој повод верните имаат доста неразјаснети проблематики околу и за постот,

Повеќе…

„Вистински Пост“

Многумина од нас не го разбираме вистинското значене на постот.
Затоа наидовме за потребно да дадеме дополнуване на досегашните ваши знаења.

Повеќе…

За прославувањето на семејните светии !

Првохристијанската вера ни е од Бога дадена до нас и од Светите апостоли предадена, да го

Повеќе…

Црквата Христова II Дел

Црквата Христова, има свој почеток од моментот кога ја основал Господ Исус Христос; Членови на Црквата се сите луѓе кои се обединети со иста вера и

Повеќе…

За искушенијата и навредите


Ако ѓаволот не може од внатре да те заведе, почнува да те мачи надворешно – преку луѓето кои му се потчинети. Затоа биди подготвен за ова страдање и очекувај ги непријатностите да ти дојдат на гости. Еднаш ти се приближуваат пофалби, потоа укори, клевети и тешкотии од секаков вид.

Повеќе…

Собирски текст (2015)

Љубете се еден со друг и ќе ја видите милоста Господова,не поучува Светиот Силуан Атонски.

Повеќе…

1775 Bris­tol Road West
Mis­sis­sauga Ontario L5M 2Y5 Canada

1 (905) 82180550

moc@​st-​ilija.​ca

Дома